Hoe Kies Je de Juiste Uitvaartkist, Mand of Wade?

Jouw laatste omhulsel: kies je voor een kist, mand of wade?

Het kiezen van een uitvaartkist, mand of wade is een heel persoonlijke beslissing. Voor de één is het een belangrijk onderdeel van het afscheid, voor de ander is vooral de prijs of de milieubelasting belangrijk. Wat jouw wensen ook zijn, ik help je graag om een keuze te maken die past bij wie jij bent en hoe jij je afscheid voor je ziet.

Je ‘laatste huisje’, noem ik het ook wel. Want daar breng je je laatste dagen in door. Misschien al tijdens de opbaring, misschien pas vanaf het moment van vervoer naar de uitvaartlocatie. En of je nou begraven of gecremeerd wilt worden, of je kiest voor een traditionele of juist natuurlijke uitvaart: dat zijn allemaal dingen die invloed hebben op welke kist, mand of wade het beste bij jou past.

In deze blog leg ik je uit wat de verschillen zijn tussen een uitvaartkist, mand en wade, en geef ik je tips en ideeën om de keuze te maken die klopt bij jouw afscheid.

De uitvaartkist – traditioneel óf juist persoonlijk

De uitvaartkist is nog steeds de meest gekozen optie bij een crematie of begrafenis. Je hebt kisten in allerlei vormen, kleuren en materialen: van klassiek, zwaar eikenhout tot licht en modern. Van een strakke witte kist tot kisten met mandela’s erop om in te kleuren. De keuze voor een kist zegt vaak iets over jou. Ben je iemand die houdt van eenvoud? Of juist van uitbundig?

Je kist persoonlijk maken

Steeds vaker zie ik bij Tributa dat mensen hun kist heel eigen maken. Een paar ideeën die je misschien mooi vindt:

  • Je kunt de kist laten beschrijven met teksten of tekeningen van je (klein)kinderen, familie of vrienden.

  • Hou je van bloemen? Dan kun je kiezen voor een bloemenband rondom de kist. Of juist één enkele bloem die veel voor je betekent.

  • Houd je meer van planten dan van bloemen? Dan kun je planten op en rond je kist neerzetten.

  • Misschien wil je dat er brieven of foto’s worden meegegeven in de kist. Een sjaal, een knuffel, een boek.

De uitvaartmand – licht, natuurlijk en warm

Een uitvaartmand is een prachtig alternatief als je iets zachts en natuurlijks zoekt. Manden zijn gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen, riet of bamboe – allemaal materialen die volledig afbreekbaar zijn. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor een natuurbegraving.

Bij Tributa zie ik dat mensen vaak voor een mand kiezen omdat ze houden van de eenvoud, het ambachtelijke, en de verbinding met de aarde. Manden hebben iets zachts. Iets vriendelijks. Iets ronds en warms. Ze zijn ook vaak wat lager van vorm, wat het afscheid minder ‘kistachtig’ maakt – en dat voelt voor sommigen fijner.

Ook een mand kun je op jouw manier persoonlijk maken – met bloemen, een doek, of symbolische voorwerpen die iets zeggen over jouw leven. Het hoeft niet veel te zijn. Soms zegt een klein detail alles.

De wade – een laatste omhelzing

De wade is misschien wel de meest intieme manier van afscheid nemen. Je lichaam wordt liefdevol gewikkeld in een doek, als een laatste omhelzing. De wade is meestal gemaakt van katoen, linnen of wol – allemaal stoffen die terug kunnen keren naar de aarde. Vaak gebeurt dit samen met je naasten. Je wordt dan letterlijk toegedekt, voor de laatste keer. Dat kan een troostend en verbindend ritueel zijn. Veel mensen kiezen voor een wade bij een nattuurbegraving maar een wade kan ook gebruikt worden bij een crematie of een gewone begrafenis.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun eigen wade zelf te maken of te laten maken, bijvoorbeeld van een stof die al betkenis heeft: denk aan een favoriete deken of een kleding stuk. Je kunt er ook een naam of zin die je raakt op (laten) borduren.

Een wade wordt vrijwel altijd gecombineerd met een opbaarplank. Een opbaarplank is een stevige, platte houten plank waarop je lichaam wordt opgebaard en vervoerd. De plank zelf is vaak gemaakt van onbehandeld hout en heeft soms een lichte rand of verhoging zodat je er veilig op ligt. Soms wordt de plank versierd met bloemen, linten of een persoonlijke doek.

Wat als je kiest voor natuurbegraven?

Als je kiest voor een natuurbegrafenis moet je kist, mand of wade voldoen aan bepaalde eisen. Zo moeten alle materialen biologisch afbreekbaar zijn – geen metalen handgrepen, kunststof bekleding of chemische lak. Dat betekent ook dat je kist of mand meestal gemaakt wordt van onbewerkt hout of natuurlijke vezels. En ook de kleding waarin je ligt, moet geschikt zijn voor de natuur.

Bij Tributa denk ik daarin graag met je mee. Ik werk met leveranciers die prachtige, natuurlijke materialen gebruiken, zodat jij een keuze kunt maken die goed voelt én past binnen de regels van een natuurbegraafplaats.

Help! Ik ben lang of heb een maatje meer.

Soms is er een grotere of bredere kist nodig. Bijvoorbeeld als je lang bent, of als je lichaam wat meer ruimte vraagt. Dat is helemaal oké. Er bestaan langere en bredere kisten, manden en opbaarplanken – ze worden op maat gemaakt of zijn standaard verkrijgbaar in een ruimere variant. Vaak zijn ze iets duurder, omdat ze meer materiaal vereisen of speciaal moeten worden besteld.

Wat past bij jou?

Of je nu kiest voor een kist, een mand of een wade – het belangrijkste is dat jouw afscheid past bij wie jij bent. Bij Tributa help ik je om keuzes te maken die niet alleen praktisch zijn, maar bij jou passen. Zodat jij je echt thuis mag voelen in je laatste huisje.

Goed om te weten: bij Tributa werk ik met transparante tarieven. Dat betekent dat je bij mij kisten, manden en wades tegen inkoopprijs krijgt. Het maakt mij dus niks uit wat je kiest, zolang het maar bij jou past!

Vorige
Vorige

Rode draad

Volgende
Volgende

Thuisopbaring, maar niet in huis