Begraven, cremeren, resomeren en veraarden.
In Nederland is de Wet op de Lijkbezorging zo geregeld dat we op dit moment twee keuzes hebben als we komen te overlijden:
Begraven of Cremeren.
Wanneer de Wet op de Lijkbezorging wordt aangepast zullen Resomeren en Veraarden wellicht ook tot de mogelijkheden behoren.
Een afscheid is heel persoonlijk. Iedereen heeft andere wensen: de één kiest voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats, terwijl een ander liever kiest voor een crematie of de wens heeft voor resomeren of veraarden. Maar wat zijn precies de verschillen? We leggen het hieronder uit.
Begraven: Wat zijn de opties?
Bij een begrafenis kun je kiezen uit verschillende soorten graven.
Particulier graf: Een eigen graf waar nabestaanden de rechten over hebben. Dit betekent dat je zelf bepaalt wie er in het graf komt en hoe lang het blijft bestaan (vaak 10 tot 20 jaar, met mogelijkheid tot verlenging).
Algemeen graf: Een gedeeld graf waar meerdere overledenen rusten, zonder dat nabestaanden invloed hebben op wie er nog meer wordt begraven. Dit is vaak een voordeligere optie, maar de looptijd is meestal beperkt tot 10 jaar.
Natuurbegraafplaats: Hier wordt het graf één met de natuur. Er zijn geen traditionele grafstenen, maar vaak wel een houten schijf of GPS-coördinaten als markering.
Natuurbegraafplaatsen in Noord-Brabant zijn:
Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest (Oostelbeers)
Natuurbegraafplaats Schoorsveld (Heeze)
Natuurbegraafplaats Maashorst (Schaijk)
Natuurbegraafplaats De Utrecht (Esbeek)
Natuurbegraafplaats Huis ter Heide (De Moer)
Natuurbegraafplaats De Hoevens (Alphen)
Wist je dat een natuurgraf voor altijd blijft bestaan? Je hoeft dus niet bang te zijn dat het graf na een aantal jaar geruimd wordt.
Cremeren: een steeds populairdere keuze
Met een crematie wordt het lichaam verbrand in een crematieoven.
Dit proces duurt meestal 1,5 tot 2 uur.
Na de crematie en verwerking van het crematorium kun je vier weken en één dag na de crematie de as op halen.
Steeds meer mensen kiezen voor cremeren.
Dit heeft vaak te maken met de kosten (een crematie is vaak voordeliger dan een begrafenis)
en de flexibiliteit: de as kan worden uitgestrooid of bewaard.
Welke opties zijn er?
Stille crematie: Een crematie zonder nabestaanden. Dit is de meest eenvoudige optie en wordt vaak gekozen bij budgetuitvaarten of wanneer de overledene ergens anders wordt uitgezwaaid.
Crematie in klein gezelschap: Een intieme bijeenkomst waarbij een klein groepje familie en vrienden afscheid neemt, vaak met een moment in de ovenruimte.
Crematie met afscheidsdienst: De afscheidsdienst en de crematie vinden beiden in het crematorium plaats. Mogelijk met speeches, muziek en eventueel een koffietafel.
In de regio zijn diverse crematoria, zoals:
Crematorium Rijtackers (Eindhoven)
Crematorium Maaslanden (Nieuwkuijk)
Crematorium Tilburg (Tilburg)
Wil je weten welk crematorium het beste bij jullie past? Ik help jullie graag met het maken van de juiste keuze.
Resomeren: de uitvaart van de toekomst?
Resomeren, ook wel watercrematie, is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren. Hierbij wordt het lichaam opgelost in warm water met kaliumhydroxide, waardoor er alleen botresten overblijven. Dit proces is volledig CO₂-neutraal en heeft minder impact op het milieu dan traditionele methoden.
⚠️ Let op: Op dit moment is resomeren nog niet toegestaan in Nederland, maar er wordt gewerkt aan een wetswijziging.
In het filmpje op de Instagram van Tributa kun je de beelden van een resomator zien.
Veraarden: een nieuw duurzaam alternatief
Veraarden is een innovatieve en milieuvriendelijke manier van lijkbezorging waarbij het lichaam op een natuurlijke wijze wordt afgebroken in de aarde. Dit proces, ook wel humusatie genoemd, zorgt ervoor dat het lichaam binnen enkele maanden wordt omgezet in vruchtbare grond.
⚠️ Is veraarden toegestaan in Nederland?
Op dit moment is veraarden nog niet wettelijk toegestaan, maar net als bij resomeren wordt er gewerkt aan wetgeving om dit in de toekomst mogelijk te maken.